5 истински ползи от карането на стационарно колело

Здраве

Както сами можете да се досетите, карането на колело е изключително полезно за тялото, както за отслабване, така и за подобряване на цялостното физическо състояние и развиване на мускули. Колоезденето е една много комплексна, но щадяща тялото цялостна тренировка. В статията сме изброили някои от най-важните причини, поради които тренировката с велоергометър се превръща в един идеален начин за цялостна физическа дейност и поддържане на добро здраве.

  • Подобрено кръвообращение

Подобно на много други кардио спортове, колоезденето повишава сърцебиенето и нивата на изпомпвана кръв. Това от своя страна има редица ползи като заздравяването на сърцето, дробовете и  циркулацията на кислород в тялото. Ако целта ви във фитнес залата е да подобрите издръжливостта и цялостното си ниво на подготовка, задължително включете велоергометрите в тренировъчната си програма.

  • Килограми

Една от най-силните страни на този спорт е високата степен на изгаряне на калории и телесни мазнини. Независимо от това какво значение отдавате на това, колоезденето си остава един идеален начин за намаляване на излишните килограми. Според проведени проучвания, един човек с тегло около 70 килограма може да изгори 250 калории само за 30 минути въртене на педалите със среден интензитет, а при по-високи нива, изгорените калории се покачват до 280.

  • Оформени мускули

Колоезденето е много добър способ за развиване и оформяне, както на мускулите на краката, така и седалищните мускули, като отделно се подобрява състоянието на ставите и сухожилията. Освен краката, тренировката влияе и върху други групи мускули – коремните, които служат за поддържането на едно стабилно положение при колоездене и дори бицепсите и трицепсите се натоварват, особено когато не сте в седнало положение.

  • Минимално въздействие на ставите

Друга потенциална полза от карането на велоергометър е, че може да получите всички ползи на добрата кардио тренировка, без да излагате ставите си на риск или се възстановявате от предишна травма. Плавното движение на тренировъчното колело няма да натовари ставите, за разлика от други упражнения като например тичането.

  • Удобство

Не на последно място, едно от най-големите преимущества на стационарното колело е неговата практичност и удобство по всяко време, независимо дали сте у дома или в залата. Никой не обича да кара колело навън когато вали или да се поти в жегата. Тренировката с такъв уред от една страна предлага оптимално контролиране на температурата, както и да бъдете в безопасност, тъй като колоезденето е както полезен, така и опасен спорт, ако се практикува навън.

Последна актуализация е направена на 07.11.2022 от pavel

Оценете статията
Креативни Инфо
Add a comment