Опции за довършване на банята

Строителни услуги

Нещата, които най-много посещаваме в апартамента са тоалетната и банята. И за да бъде удобно и приятно тук, трябва да направите правилното завършване на банята, защото това е ключът към правилния и висококачествен основен ремонт в целия апартамент. В тази публикация ще разгледаме някои опции за довършване на банята.

Декорация на баня: характеристики на стаята

Ако, когато започнете да декорирате стените в банята, успешно изберете материали и вземете решение за видовете и обемите на работа, тогава ще бъдат направени по-малко грешки и като цяло ремонтът ще струва по-малко. В съдържанието на тази статия читателят ще намери отговора на въпроса как да преобразува банята.

Няма значение коя опция ще изберете, почти винаги трябва да изравнявате стените с мазилка или гипсокартон. В първия случай неравностите се запълват с приготвения разтвор и след това се изравняват. Така че ще трябва да бъдете търпеливи, защото този процес отнема повече време от инсталирането на гипсокартон. И от гледна точка на парите ще струва по-скъпо измазването на баня . От друга страна, гипсокартонът ще „открадне“ почти 6 сантиметра от изравнената стена, намалявайки използваемата площ на помещението и е необходима специална дървена или метална конструкция за закрепването му.

Спецификата на банята е постоянното наличие на влага във високи концентрации. Това означава, че трябва да се съсредоточите върху материали, които имат подходящите свойства. Основният компонент на разтвора за мазилка трябва да бъде цимент. Ако се използва гипсова основа, тогава само тази, която е предназначена за използване в условия на висока влажност, качеството няма да бъде нарушено от мухъл и гъбични организми.

В специализираните магазини трябва да поискате влагоустойчиви гипсокартонени плоскости и шпакловъчни смеси. Профилът, върху който ще се извършва монтажът, трябва да бъде поцинкован.

Сега, след като се убедихме, че стените наистина изглеждат гладки, нищо не ни пречи да направим довършителните работи. Най-малкото плочките могат да се редят директно върху такава стена. Освен ако някой от собствениците не иска да лепи тапети или да боядисва, тогава ще трябва да нанесе допълнително шпакловка (един или два слоя), за да се получи идеално равна повърхност.

Опции за довършване на баня: плочки и техните видове

Когато планират декорацията на стаята, от която започва денят на всеки цивилизован човек, собствениците на къщата (апартамента) традиционно насочват вниманието си към керамичните плочки. Това не е изненадващо, тъй като, на първо място, има малко материали, които се чувстват страхотно във влажна стая. Плочките имат редица специални предимства:

  1. Независимо от концентрацията на влага и продължителността на нейното излагане, керамичните плочки с добросъвестно фугиране на фугите на плочките ще гарантират почти сто процента защита на подлежащите слоеве.
  2. Почти всеки препарат, който имате под ръка, е подходящ за премахване на замърсявания от плочки.
  3. Технологията на производство на керамичните плочки гарантира тяхната дълготрайност. Ако понякога има нужда от подмяна на довършителните работи, това се дължи главно на желанието на собствениците да придадат на стаята по-привлекателен вид. С течение на времето състоянието на шевовете обикновено се влошава, но проблемът се решава чрез старателно отстраняване на стария материал и след това запълване на пространството между плочките с пресен хоросан.
  4. Пригодност за ремонт – в случай, че се появят пукнатини или чипове на един фрагмент (или няколко) поради небрежно боравене, съответните фрагменти могат лесно да бъдат заменени. Ето защо е необходимо да запазите резервни плочки за такива спешни случаи.
  5. Днес на клиентите се предлагат плочки не само с различни размери, но и с всякакви форми (правоъгълник, полиедър, кръг), текстура, цвят, дизайн и др.

След всичко казано по-горе може да възникне погрешно впечатление, че няма недостатъци при декорирането на стените с керамични плочки в банята, но има:

  • относително висока цена на материала;
  • Работата по полагане на плочки е скъпа, главно поради факта, че процесът е доста трудоемък. Дори ако го направите сами, дори тогава довършителните работи няма да изглеждат евтини;
  • Керемидената конструкция е твърда, което се проявява като недостатък, когато сградата провисва – появяват се пукнатини в нейната конструкция. В новопостроените модерни къщи, като се вземат предвид процесите на свиване, се предлагат алтернативни варианти за довършване.

Някои прилики с плочките по отношение на монтажа и свойствата се откриват и в такива материали като мозайка и порцеланови каменинови изделия.

Стъклотапети в банята

Предлагат се различни варианти за ремонтиране на банята. Не само плочките ще изглеждат стилни и привлекателни в тази стая.

Човек едва ли може да се съмнява в целесъобразността на използването на стъклени тапети за декориране на стените на банята? В крайна сметка тяхната тъкан от стъклени нишки е „тъкана“ на специални жакардови станове. Резултатът е повърхности с красиви шарки с различни форми.

Този тапет има много положителни аспекти. Нека започнем с факта, че след като ги залепите по стените, можете да забравите за ремонт в продължение на три десетилетия! Материалът не разпределя вредни вещества, лесно понася критично високи температури и е много устойчив на механични натоварвания. Няма предпоставки за заселване на гъбички, тъй като стъклените тапети не се интересуват от влага. Няма значение дали собствениците на апартаменти не са имали време или не са искали да изравнят стените – стъклените тапети могат да се поставят върху всяка повърхност.

За да фиксирате такъв тапет върху стените, е необходимо специално лепило. Цената им е по-висока в сравнение с обикновените тапети, което е напълно оправдано. Когато разгъвате ролка стъклотапет, трябва да сте много внимателни, за да намерите маркировките, показващи външната страна.

След като поставиха стъклени тапети върху стените, някои собственици не спират дотук. Въображението им подсказва, че повърхността може да бъде покрита с грунд, боя или декор. С една дума на когото му харесва повече.

Самозалепващо фолио в банята

Всеки избира опции за довършване на банята според собствения си вкус. В същото време не трябва да забравяме за практичността и функционалността на суровините. Ще бъде неприятно, ако стената в банята загуби своя представителен вид в рамките на една година. Какво можете да кажете за самозалепващия филм?

Външно има известна прилика с обикновен тапет, но когато го усетите с пръсти, откривате, че все още е поливинилхлориден филм, производителят вече внимателно е нанесъл лепило върху една от страните.

Самият филм е достъпен. Много повече пари от семейния бюджет се изразходват за подготвителна работа преди довършването. По време на процеса на довършителни работи майсторът е длъжен да бъде внимателен. Но дори и да са изпълнени всички изисквания, не е възможно да сте напълно сигурни, че филмът няма да се отлепи в бъдеще или че под него няма да се появят въздушни мехурчета.

Пластмасови панели в банята

Основната причина, поради която пластмасовите панели заслужават внимание, е лекотата на довършване. Първо подгответе основата под формата на две успоредни дървени летви, прикрепени към стената на известно разстояние една от друга. След това, след като сте позиционирали правилно първия панел, прикрепете следващите по ред на приоритет.

Има толкова много свободно пространство между панелите и стената, че лесно има място за електрически или телефонни кабели и тръби. Гостите може дори да не знаят за скрити нередности или дефекти.

Под панелите обаче често намира подслон кондензиращата влага, което не е особено приятно явление. Не тествайте здравината на пластмасовата облицовка. В най-добрия случай ще има вдлъбнатина, а в най-лошия – разкъсване. Ще трябва да извадите резервен от гардероба и да го смените.

Първоначално снежнобялата повърхност на пластмасата с времето става жълтеникава и непривлекателна. Лекотата на монтаж и достъпността на самия материал стана причина за декорирането на обществени места с него. В тази връзка всеки път, когато посещавате банята, неволно възникват определени асоциации.

Мозайка по стените

Лошата новина е, че завършването с мозайки отнема много време и труд. Но пред човек, когото природата щедро е надарила с художествен вкус, се отваря широко поле за реализиране на творческия му потенциал. Можете да създадете всяка рисунка, която искате.

Правилата за грижа за мозаечна повърхност са почти същите като при керамичните плочки, а съществуващите неравности са по-малко забележими. Тези опции за декорация на баня изглеждат страхотно. Цената на мозайките не е ниска, така че ремонтът няма да бъде евтин.

Камък: естествен и изкуствен

Въпреки че камъкът е много здрав, цената му обезкуражава много собственици на апартаменти да го разглеждат като възможен начин за декориране на баня. Камъкът има прилично тегло, което прави работата с него малко неприятна дори за майстор. Приблизително същата е ситуацията и с мрамора, който също изисква специални грижи.

Лесно е да си представим, че баня, украсена с камък, много ще напомня на пещера. Въпреки че може би някой ще хареса тази опция. Възможностите за довършване на баня от изкуствен камък ще бъдат по-евтини.

Дърво и баня

Няма смисъл да се очаква, че дървото, което не е обработено със специална импрегнация, ще продължи дълго в условия на повишена влажност. С дървени плоскости се извършват манипулации като умерено изпичане и импрегниране на петна, благодарение на което текстурата на дървото се разкрива по-ясно.

Някъде далеч в дълбокото подсъзнание на почти всеки от нас едно дърво събужда зова на предците на друидите. И е трудно да се спори с това. Дървото принадлежи към категорията на скъпите материали.

Всички интериорни предмети – огледало, рафтове за различни аксесоари (сапун, бръснене и т.н.), закачалки за кърпи – трябва да бъдат избрани така, че да съответстват на дървесната тема. Възможностите за довършване на баня с дърво могат да бъдат разнообразни, стиловете на страната и Прованс са в тенденция, така че можете да мислите в тази посока.

Декоративна мазилка за довършване на стени в банята

По принцип нанасянето на декоративна мазилка не се различава много от обикновената мазилка на стена: смесва се гъста маса и след това се разпределя върху повърхността с широка шпатула. В допълнение към основните компоненти, такава смес съдържа оцветяващи пигменти, мраморни или гранитни чипове, гранули и синтетични добавки.

Благодарение на разнообразието от видове мазилки, всеки може да даде воля на въображението си. Имитацията на „мрамор“ по този метод ще бъде по-евтина, но ще изглежда като естествен материал.

Един прост начин за декориране на стени – боядисване

Какъв друг по-достъпен вариант може да се предложи на хора с много скромен семеен бюджет? Говорим за влагоустойчива латексова боя като алтернатива на керамичните плочки. Инструментите също са прости и евтини: четка за боядисване, валяк и пръскачка (опция).

Тези, които не обичат монотонността, могат да боядисат стените в различни цветове според шаблона или да превърнат банята почти в художествена галерия.

Последна актуализация е направена на 13.03.2024 от Мартин

Оценете статията
Креативни Инфо
Add a comment