Какво е дигитален номад?

Дигитален маркетинг

Какво е дигитален номад и как да станем такива?

Искали ли сте някога да бъдете дигитални номади? Да забравите за скучния офис и да се впуснете в приключение, като в същото време изкарвате пари за това? А знаете ли какво точно прави един човек дигитален номад? Терминът се споменава за първи път в книгата „Дигитален номад“ на Цугио Макомотои Дейвид Менърс (октомври,1997). Тя описва идеята, че технологиите ще позволят на милиони хора да работят от компютъра си и да могат да живеят в различни точки по света.

Може би през 97-ма книгата е звучала като фантастика, но тя е валидна с пълна сила към днешна дата. Със сигурност е трудно да се преброят дигиталните номади по света в момента и назоваването на точна цифра би било изстрел в тъмното, но съдейки по Facebook групите в интернет напълно възможно е дa са няколко милиона души. Само групата Digital Nomads Around the World например, наброява 81 808 члена към днешна дата.

Как да разберем кой е дигитален номад?

Трудно бихме могли да опишем профила на типичния дигитален номад, просто защото това са различни хора, с различни професии, на различна възраст, от различни държави. Всички те обаче, се характеризират с едно: прекарали са няколко години в офис, работейки сигурна работа, и са решили, че тази рутина не е за тях.

Кои са те? Някои от тях работят като фрийлансъри и предлагат услугите си на клиенти, докато други са развиват свой проект, който им носи приходи. По-надолу в статията ще ви запозная с няколко души, които успешно се характеризират с определението Дигитален Номад. Срещнах ги в Банско, а те ми разказаха как изкарват пари онлайн. Но преди това, нека ви отговоря на въпроса, който сигурно вече сте си задали – Какво са правили тези хора в Банско през месец юни? Истината е, че България по ред причини е страхотно място за развитието на дигиталните номади. А планинският град от своя страна съчетава спокоен начин на живот и природа на доста добра цена.

Защо България и по-точно Банско привлича толкова дигитални номади?

От години България привлича чужденци, които купуват жилища тук. Най-често са английски пенсионери или руснаци, които имат желанието да притежават имот близо до морето. Напоследък обаче страната ни започва да привлича още една група от хора – дигитални номади от държави, в които данъците могат да достигнат до 50%, са изкушени от данъците в България, които са до 5 пъти по-ниски. Кои са конкретните причини, заради които дигиталните номади избират Банско за своя база?

10% данък – в България имаме най-ниския плосък данък в ЕС. Само 10%. Малко са държавите в Европа, които имат толкова нисък данък.

Ниски разходи – много от номадите избират Югоизточна Азия, заради ниските ежедневни разходи, които имат там. Истината е, че цените в България са сходни. Според статистика на Numbeo, животът в София е по-евтин от този в столицата на Тайланд, Бангкок. Като само наемите на жилище са около 50 % по-ниски от тези, в тайландската столица.

Можем да съпоставим например тайландския планински град Чианг Май, който е известен като столицата на дигиталните номади в света, с Банско в България. Чианг Май е известен със своите достъпни цени, но цените в Банско са идентични. Тук можеш да наемеш малък апартамент за $150 на месец, идентично с това, което ще получиш за същата сума в Чианг Май.

Бърз и стабилен интернет – България има един от най-бързите и стабилни интернет връзки в света. Според Speed Test Global Index, България е в топ 30.

В ЕС, но извън Шенген. България е част от ЕС и това я прави достъпна за гражданите на ЕС, но също така и за негражданите на ЕС. Нещо повече, поради факта че България не е в Шенген, престоят в страната ни не се ограничава от  90-те дни разрешени за престой в Шенген на граждани извън ЕС.

Банско е близо до София и до гръцкия град Кавала. С кола стигате да около 1,5-2 часа, а освен това има редовен транспорт, който улеснява максимално придвижването (над 10 автобуса дневно).

Статията продължава тук: https://www.digitalennomad.com/2022/10/kakvo-e-digitalen-nomad.html

Последна актуализация е направена на 16.10.2022 от pavel

Оценете статията
Креативни Инфо
Add a comment