Как правилно да ремонтирате апартамент

Строителни услуги

Всеки човек, който за първи път е станал собственик на имот, си задава въпроса: „Как правилно да ремонтираме апартамент в София?“ Преобразуването на жилищно пространство е дълъг процес и неразбираем за тези, които никога не са се сблъсквали с необходимостта от извършване на ремонтни дейности. Независимо дали собственикът възнамерява да реализира идеите си сам или планира да наеме екип за извършване на работа до ключ, важно е да имате представа за общата схема на ремонт.

Откъде да започнете ремонта на апартамент? Как да направите план за ремонт на апартамент? Каква е процедурата за завършване на довършителните работи? Намерете отговори на тези и други въпроси в нашата статия.

Етап 1. Подготовка за започване на работа

Преди да започнете активни действия, трябва да отделите време за изучаване на жилищното пространство, формиране на предпочитания за бъдещия му външен вид, разработване на процедура за ремонт, закупуване на необходимите материали и подготовка на работни места. Понякога подготвителният етап отнема повече време, отколкото е необходимо за завършване на работата и запълване на апартамента с мебели и декор. За да гарантираме, че този процес не се оказва болезнено дълъг, ще разгледаме всяка от подготвителните точки поотделно.

Проучване на жилищното пространство

Необходимо е както собствениците на имоти в стари сгради, така и собствениците на апартаменти в нови сгради да се запознаят обстойно с апартамента. Дори ако изглежда, че всички нюанси вече са известни, все пак си струва да погледнете апартамента със свеж вид. Погледнете по-отблизо състоянието на тавана, пода и стените и обърнете внимание на инженерните системи.

Внимателното проучване на недостатъците и възможностите на помещенията ще помогне:

  • Определете възможно най-точно обхвата на необходимата работа;
  • Определете предимствата на апартамента, които могат да се използват в дизайна.

Между другото, на този етап има смисъл внимателно да се измерват размерите на всички стени, площта на стаите и размерите на съществуващите ниши. Можете сами да правите измервания, но е по-добре да поканите измервател, за да получите по-точни данни.

Проектиране на бъдещия облик на апартамента

Необходимо е да формулирате предпочитанията и да ги поставите под формата на схема за ремонт на апартамент, преди да започнете активна работа. Можете да направите това сами, като поставите желанията си на хартия. За да направите това, трябва да изградите планове на стаите, да опишете тяхната декорация и приблизителното местоположение на мебелите.

Друг вариант е да се свържете с проектант за изготвяне на подробен проект. Струва си да се свържете със специалист в редица случаи:

  • когато няма точна представа за бъдещия облик на апартамента;
  • Искам да направя уникален дизайн;
  • е необходимо да се извърши преустройство или сложно разделяне на стаите на зони.

Дизайнерът значително ще опрости процеса на избор на материали, ще даде представа за необходимите промени в окабеляването и ще помогне при избора на мебели. В противен случай ще трябва да направите всичко това сами.

Определяне на списъка с произведения

Въз основа на това, което беше установено по време на последната стъпка, можете да определите приблизителната последователност на работа по време на ремонта. Списъкът с процеси, които трябва да се извършат, зависи пряко от първоначалното състояние на апартамента.

За вторичното жилище е важно да решите дали ще е необходим основен ремонт на помещенията или можете да се ограничите до актуализиране на декоративните покрития чрез извършване на козметични ремонти. Това се определя от състоянието на грубите покрития. След демонтирането на облицовката може да се окаже, че е необходимо да промените алгоритъма за обновяване на апартамента и да добавите например работа по подовата замазка.

В новите сгради в повечето апартаменти се извършват груби довършителни работи. Ако стените са измазани без дефекти и бетонната замазка не е повредена, тогава можете да разчитате на козметичен ремонт. В случаите, когато работниците са извършили грубото довършване небрежно, собственикът на апартамента ще трябва да коригира грешките на други хора.

Закупуване на материали

Преди началото на ремонта е необходимо да се закупят всички материали за груба работа, както и да се реши въпросът за избора на декоративни покрития и мебели. Факт е, че желаните материали може да не са налични в необходимото количество. В този случай или ще трябва да потърсите друг вариант, или да изчакате доставката. Ако закупите материали по време на процеса, ремонтът неизбежно ще се забави.

Подготовка на апартамента за ремонт

За извършване на работата е необходимо апартаментът да разполага с минимален набор от водопроводни инсталации (тоалетна и мивка), контактите и осветлението да са в изправност, както и водоснабдителната система да не е изключена. Освен това трябва да осигурите торби за изхвърляне на боклук и основни строителни инструменти.

Етап 2. Премахване на всичко ненужно

Началото на ремонта в апартамент, както във вторични жилища, така и в нови сгради, включва демонтиране на ненужни конструкции. Вярно е, че ако в новите сгради можете незабавно да премахнете преградите и да разширите вратите, тогава в старите апартаменти първо трябва да премахнете всички мебели. В редица по-стари къщи може да се наложи демонтиране на мецанини и вградени гардероби. Премахването на първия ще бъде последвано от почистване на вратата.

Важно: ако решите да извършите преустройство или да предприемете някакви действия с комунални услуги, трябва да се уверите, че работата не подлежи на одобрение от упълномощените административни органи. Всички промени, които са отразени в техническия паспорт на апартамента и в неговия план, трябва да бъдат одобрени.

Освен това в старите апартаменти трябва да се отървете от декоративните покрития. Необходимо е да почистите пода, стените и тавана до завършване на грубото покритие. Ако последният слой на пода е стара дървена конструкция, оценете нейното състояние (наличие на повреди, мухъл и гниене, скърцане при ходене). На този етап трябва да вземете решение за разрушаване или поддръжка на дървения под. В първия случай трябва да премахнете ненужното покритие.

След като съблечете апартамента до земята, можете най-точно да определите как да направите ремонт в апартамента. Последователността на работа трябва да е ясна на този етап.

Между другото, успоредно с всички описани действия, можете да се обадите на измерватели на прозорци, входна врата и балконски блок. Изработката на прозорци обикновено отнема поне седмица и те трябва да бъдат инсталирани, преди да започне работата по облицовката.

Етап 3. Работа с комунални услуги

За собствениците на апартаменти в нови сгради това е първата точка в последователността от ремонт на апартаменти със собствените си ръце, на които трябва да обърнете голямо внимание, тъй като промените във водоснабдяването и корекциите на окабеляването се извършват в почти всички апартаменти. Дори ако решите сами да извършите ремонт, работата с всички основни системи трябва да бъде поверена на професионалисти и не можете да спестите от този разход.

Важно: планирайте работа по преместване или смяна на радиатори, както и действия, за които трябва да изключите щранга, за топлия сезон. По време на отоплителния сезон техникът няма да може да получи разрешение за временно изключване на системата.

Малки водопроводни работи, например подмяна на тръби в банята, могат да бъдат оставени за по-късно и извършени в момента, когато дойде време за подмяна на декоративните покрития в тази стая.

Етап 4. Изграждане на прегради

Сега можете да направите вече договорените промени в разпределението на апартамента. Помислете отново дали е необходимо да изградите стена на едно или друго място или дали можете да зонирате пространството с други опции, например плъзгащи се врати или текстил. Необходимостта от премахване на преградата от гипсокартон в бъдеще ще доведе до нов ремонт.

На този етап не е късно да направите промени в проекта. Не се разстройвайте от промените, тъй като планирането на ремонт на апартамент, като се вземат предвид всички нюанси, наистина не е лесна задача.

Етап 5. Създаване на груби покрития

Поетапното обновяване на апартамент в основна версия включва създаването на нови или подновяване на стари груби покрития. Подлежат на ремонт измазани стени с леки дефекти и замазки с леки пукнатини. Стените се привеждат в идеално състояние на шпакловка, а пода с тънък слой саморазливна замазка.

Силно повредените покрития ще трябва да бъдат премахнати. За да премахнете замазката, по-добре е да поканите специалист, тъй като тази работа изисква професионални инструменти и умения за използването им. В противен случай съществува риск от повреда на пода. Но дори и начинаещ може да премахне старата мазилка с чук и длето, въпреки че тази работа трябва да се извършва много внимателно.

Сега трябва да вземете решение за вида на замазката. В момента производителите предлагат на потребителите метене за създаване на мокри, полусухи и сухи замазки. Всяка опция има своите недостатъци и предимства, а също така се различава по цена. Основното нещо, което трябва да разберете, е, че използването на мокра замазка значително ще забави процеса на ремонт, тъй като дори малък слой ще изсъхне около седмица, а сухата опция е най-скъпата от опциите.

Важно: преди да излеете замазката, сменете дограмата и входната врата, остъклете балкона, ако е предвидено в плана.

Преди директно запълване на подовата повърхност със замазка е необходимо да се запечатат пукнатините в основата с ремонтен разтвор на базата на цимент и пясък, да се почисти покритието от прах и мръсотия и да се грундира старателно повърхността. Грундът ще осигури адхезията на основата към изравнителната смес. За надеждност е по-добре да го нанесете на два слоя. След това се полага хидроизолационен слой във влажни зони. След това се придържайте към следната последователност на работа с мокра и полусуха замазка:

  • Идентифициране на базови линии с помощта на лазерен нивелир;
  • Монтаж на маяци с помощта на гипс или циментова замазка;
  • Монтиране на подсилваща рамка, която ще предотврати образуването на пукнатини по време на използването на покритието;
  • Пригответе разтвора според инструкциите на опаковката;
  • Директно изливане на замазката и изравняване на покритието.

Важно: Когато проверявате работата на майстора, не се колебайте да използвате нивото. Целта на замазката е да изравни пода. Ако все още се наблюдават отклонения, тогава техникът е свършил лошо работата.

Според реда на ремонт на апартамента трябва да започнете да работите по стените. До момента на изравняване трябва да се монтират всички скрити комуникации и да се монтира изходът на климатика.

Що се отнася до изравняването на самите стени, има два начина: изравняване с мазилка и шпакловка, както и създаване на равна основа с гипсокартон или шперплат.

Първият вариант може да се направи със собствените ви ръце, въпреки че това ще изисква да научите нови умения. Процесът на измазване на стени започва с грунд. Когато лепилният слой изсъхне, можете да започнете да разреждате сместа и да я нанесете върху стената. Ако след изсъхване на повърхността се виждат зърна, тогава неравностите се отстраняват с помощта на шлифовъчен блок с шлифовъчна приставка. Идеално гладка повърхност може да се постигне с помощта на шпакловка.

Втората опция за изравняване включва фиксиране на материали към старата основа. Това е бърз метод, който ви помага да създадете идеална повърхност за няколко часа, от която можете веднага да извършите по-нататъшна работа.

Имайки гладки стени, трябва да се обадите на измервател на окачен таван, ако е планирана тази опция за довършване. Освен това, след като завършите грубите покрития, можете да започнете да завършвате балкона. По-добре е да извършите работата, преди да започнете работа с плочки в съседната стая, за да не отстраните мръсотията, донесена от балкона в ремонтираната стая.

Етап 6. Създаване на фино завършване на апартамента

Правилният ремонт на апартаменти в нови сгради с грубо покритие започва напълно от този етап. А за тези, които вече са прекарали време в създаването на груби покрития, тази стъпка ще бъде предвестник на предстоящия край на целия процес.

Както вече споменахме, трябва да започнете довършителните работи от тавана: монтирайте окачен или опънат таван или боядисайте повърхността. Ако първо положите подовата настилка, има опасност да повредите новоположения материал със случайно паднал отгоре инструмент или да разлеете боя върху него. Ако първо боядисате стените или поставите тапети върху тях, ще трябва да опитате много, за да не развалите декоративното покритие.

Втората стъпка е полагане на подовата настилка, след което се монтират вратите. Вярно е, че засега просто трябва да инсталирате самото платно. Платформите се монтират след завършване на стените, което трябва да започне веднага след като подът е готов.

Важно: работата по полагане на плочки в баните трябва да се извърши първо. Като минимум, преди да започне довършването на коридора. Факт е, че от работата с плочките остава много прах, който не бихте искали да отмиете от новите покрития.

Когато всички облицовъчни материали са поставени, можете да монтирате подови и таванни первази, рамки на врати, стенни корнизи и да инсталирате водопроводни инсталации.

Етап 7. Завършване на ремонта

Най-приятният етап от всеки ремонт завършва с последната мръсна работа – цялостно почистване на всички повърхности. Можете спокойно да зададете дати за доставка на оборудване и мебели. Време е да напълните апартамента с предмети от бита, текстил и декоративни елементи.

На първо място, монтирайте кухненския модул, защото трябва да подадете вода към мивката и газ или електричество към печката. След това организирайте мястото си за спане. Дори и с такъв минимален набор от мебели можете да живеете в апартамент.

След като инсталирате всички мебели и декор, може да изглежда, че са допуснати грешки при планирането на ремонта на апартамента или по време на разработването на дизайна. Не бързайте да ги поправяте в магазина. Вероятно, когато апартаментът е обитаван и изпълнен с комфорт, никой няма да помни тези нюанси.

Последна актуализация е направена на 27.10.2023 от Мартин

Оценете статията
Креативни Инфо
Add a comment